Boyun bölgesinde deri oldukça incedir. Boyun derisinin altında ince bir deri altı yağ doku katmanı bulunmaktadır. Deri altı yağ doku katmanı istisnai olarak çene altında kalınlaşabilir. Boyun derisinin altında boylu boyunca platysma adını verdiğimiz ince, perde biçimli bir kas vardır. Bu kas boynun en altından başlar ve yüzün ortasına kadar yükselir ve de yüzün SMAS katmanı ile devamlılık içerisindedir. Bunların dışında boyun bölgesinin derin kas yapıları, tükürük bezleri, derin yağ kompartımanları ve iskelet yapısı da boyun estetiğine yakından etki eder.
Boyun estetiğinin bozulmasının sebepleri;
- Boyun derisinin gevşemesi ve sarkması
- Boyundaki platysma kasının gevşemesi ve sarkması
- Boyun deri altı yağ yastıklarında büyüme
- Boyun kas altı yağ yastıklarında büyüme
- Küçük çene iskeleti
- Sarkık hyoid kemik yapısı
- Büyümüş ve sarkmış tükrük bezleri sayılabilir.
Özellikle yüz yaşlanmasının ileri evrelerinde yüzün her iki yanındaki yumuşak dokular sarkarak çene altında birikim oluştururlar. Hastalar yanaklarını yukarı kaldırdığında çene altındaki ve boyundaki yığılmanın ve boyun derisi sarkmasının düzeldiğini gözlemleyebilirler. Bazen hastaların gıdı sarkması, gıdı yağlanması olarak tanımladıkları şey aslında dokuların sarkarak çene altı orta hatta birleşmesidir.
Boyun sarkması, gıdı oluşumu, çene hattı ile boyun geçişinin kaybolması kişiyi daha yaşlı ve yorgun gösterir. Bu sebeple yüz gençleştirme ameliyatlarının temel yapıtaşlarından birisi de boyun germe veya boyun estetiği ameliyatlarıdır.
Boyun Germe Ameliyatı için Kimler Uygun Birer Adaydır?
Boyun germe ameliyatı boyun bölgesindeki yaşlanmanın kişiyi olduğu yaştan daha ileride gösterdiği bireyler için uygundur. Boyun germe estetiği adayı kişilerin sağlıklı, sigara kullanmayan, gerçekçi beklentilere sahip bireyler olması tercih edilir. Yüz germe düşünen ve aynı zamanda boyun sarkması, boyun kırışıklıkları ve gıdı problemi olan kişiler yüz gere ameliyatı esnasında boyun germe ameliyatını da düşünmelidir. Aksi takdirde genç yüz/yaşlı boyun tablosu ortaya çıkar ki bu durum yüzün ameliyatlı olduğunu ele veren ipuçlarından birisidir.
Boyun Germe Ameliyatı Teknikleri
Boyun germe ameliyatı tek bir ameliyat değil, bir ameliyatlar grubunun ortak adıdır. Boyun estetiğinde hangi tekniğin hangi hasta için uygun olduğuna muayene esnasında hekim ve hasta birlikte karar verirler.
- Yüz Germe Yoluyla Boyun Germe
- Çene Altı Yoluyla Boyun Germe
- Derin Plan Boyun Germe
- Derin Boyun Yapılarını Şekillendiren Boyun Germe
- Açık Orta Hat Boyun Germe
- Liposuction
- Liposuction + Çene Ucu İlerletme
Boyun Germe Ameliyat Hazırlığı ve Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci
Boyun germe ameliyatına hazırlık sürecinde tıbbi özgeçmişiniz, alerjiniz, sigara ve ilaç kullanımı konusunda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Sigara kullanan hastalarda bu ameliyatın komplikasyonları artmaktadır. Boyun germe estetiği ameliyatı genel anestezi aile yapılmaktadır. Boyun gençleştirme ameliyatlarından sonra genellikle ameliyat sahasındaki kan ve sıvı birikimini dışarı tahliye eden birer dren kullanırız. Boyun germe ameliyatı sonrası derinin yeni boyun konturuna uyumlu iyileşmesini sağlayan korseler kullanılabilir. Drenler 2-3 gün, dikişler 5-7 gün arasında alınırlar. Boyun estetiği sonrasında şişlik ve morluk olması beklenilen bir durumdur ve 7-10 gün içerisinde morluklar sosyal hayata dönebileceğiniz düzeyde azalırlar. Boyun germe ameliyatı sonrasında 2-3 hafta istirahati takiben sosyal faaliyetlere geri dönülebilmektedir.